We lopen nu al een paar dagen met elkaar op de bouwplaats en het contact tussen ons en leden van het gezin Djuric verloopt steeds beter. In het begin waren ze overdonderd en verlegen. Geen van allen leek iets van Engels te spreken. Er werd veel gekeken en geobserveerd, weinig gelachen en al helemaal niet (mee)gezongen.

Het is nu donderdag en we zijn bijna een week verder. Ineens blijkt Radana best goed Engels te spreken en ook haar broer komt los. Er moet nog wel wat gezocht worden naar woorden en van Google Translate op de telefoon wordt dankbaar gebruik gemaakt.

Voor vertrek is een speellijst samengesteld waar alle vrijwilligers hun voorkeursnummers aan toe kunnen voegen. De hele dag schalt de muziek over de bouwplaats. Nederlandse meezingers, Italiaans smartlappen, Duitse rock, Franse chansons en zo nu en dan een alternatief nummertje. Steevast is er wel iemand die keihard meezingt vanaf het dak. Sommige van ons kunnen echt een lekker deuntje meezingen.

Ook het gezin neuriet mee. En ze beginnen te lachen. De spanning is er af. De verbazing is weg. Ze beginnen te wennen aan die gekke Nederlanders die zomaar een huis komen bouwen. Aankomen op zaterdag, gereedschap uit de auto’s en aan het werk. En dat dagen achter elkaar. Voor de mannen is er weinig tijd om in gesprek te gaan met het gezin. Er worden opdrachten gegeven met handen en voeten, beetje Engels  en wat Duits. Soms gewoon in het Nederlands. We snappen elkaar. De kinderen hebben inmiddels aan een half woord genoeg. Ze zien het werk. Dajana wilde vandaag niet naar school. Ze was nodig op de bouw, zei ze. Nikola staat in wat straks zijn slaapkamer gaat worden en kijkt uit het raam. Een grote glimlach op z’n gezicht. Hij weet al precies waar z’n bed komt te staan.

Radana en Sinisa zijn druk aan het bellen. De voorbereidingen voor het vrijdagmiddag feest zijn in volle gang. Op vrijdagmiddag uitgebreid eten. Het gezin nodigt een paar vrienden en familieleden uit. Op zaterdagochtend vertrekken we allemaal weer en dan wordt het stil op de bouwplaats. Even rust voordat anderen komen om de klus af te maken. De lokale aannemer, kozijnenfirma, stucadoor en schilder. Voor de winter zit het gezin in hun nieuwe huis.