Leden van de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Veenendaal geven elk jaar geld aan de collecte voor zaaipakketten. In 2017 waren dat er 400 en het jaar daarvoor ook. Die pakketten worden lokaal ingekocht door het Rode Kruis. Deze organisatie heeft ook alle adressen waar de zakken met zaaigoed voor aardappels, tomaten, paprika en ui naar toe gaan.

Voor de distributie van deze pakketten rijden niet alleen vrijwilligers van het Rode Kruis maar ook altijd mensen die Karel en Dickie, initiatiefnemers van Hulpaktie Doboj, persoonlijk kennen. Zo ook Cor Romeijn en zijn vrouw Yvonne uit Veenendaal. Samen met hun zoon Niels en vriendin Anouk zijn ze met de vrijwilligers van Make Sense meegereden. De dames doen gedurende de dag allerlei andere dingen, Cor staat vooral op de bouwplaats. Voor welke firma Cor werkt is duidelijk. Het staat op zijn werkkleding: Philips en dan specifiek voor Health Care in de functie van Service Technicus voor MRI-apparatuur. Naast Niels heeft Cor nog 1 zoon en 2 dochters.

Confronterend
Cor is dus al bekend met Bosnië omdat hij in het voorjaar van 2016 en 2017 zaaipakketten heeft rondgebracht. “Ik vond het in 2016 wel moeilijk. Ten eerste was ik niet voorbereid op de armoede bij mensen. Je komt bij allerlei mensen in huis en ziet de erbarmelijke toestanden waarin ze leven. Mensen met diabetes zonder medicijnen, stinkende hokken als woonverblijf en mensen met besmettelijke ziekten. Dat langs brengen van spullen is dankbaar werk maar ook confronterend. Het voelt soms als ‘poppetjes kijken’. Die zaaipakketten worden ook in de moslimgemeenschap uitgedeeld en ook daar worden we heel warm en hartelijk ontvangen. Goed om het gedaan te hebben maar ik wil me ook op een andere manier inzetten. Dus help ik de mensen van Make Sense! dit jaar.” zegt hij.

Vader en zoon
Hij vindt het mooi dat hij samen met zoon Niels staat te werken. “Niels kan meer dan ik dacht!” lacht hij. Samen hebben ze vandaag op de 1e verdieping geholpen met het dak te dichten. Dat betekent veel latten en veel timmeren. “De echt technische zaken daar moet je je niet mee bemoeien. Daar zijn andere voor. Ik loop wat rond en doe de hand-en-span diensten.” aldus Cor.

Een zinvolle week, dat is het zeker, vindt Cor. Hij wil zeker wat bijdragen maar laat in het midden of hij volgend jaar mee gaat.