Aan alles komt een eind maar van sommige dingen kun je gewoon geen afscheid nemen. En dus veranderen na 2020 de plannen voor de stichting die al 15 jaar actief is in Doboj, Bosnië-Herzegovina. Stichting Make Sense! blijft bestaan maar richt zich vanaf 2021 weer op het uitvoeren van kleinere klussen bij verschillende mensen in nood.

Vrijwilligers en sponsoren bouwen elk jaar een huis
Vanaf 2010 werkten we aan één project; een compleet huis voor een arm gezin. Een keuze waar het bestuur en de vrijwilligers geen spijt van hebben gehad. Ze konden elk jaar een huis bouwen dat voor de winter instapklaar was. Een intensieve week in mei met een doorloop van een paar maanden waarin lokale ondernemers het huis afmaakten. Dat gaf een goed zichtbaar resultaat. Ook voor onze sponsoren en donateurs die jaarlijks 15.000 tot 18.000,- gaven. Sommigen doneren al sinds het begin, een aantal bedrijven sponsort een enkele jaren achtereen met grotere bedragen. Daarvoor zijn we erg dankbaar!

Het laatste huis
Elk jaar redt de stichting het net om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. “Ook dit jaar lijkt het er op dat we het huis voor het gezin Djurić kunnen gaan bouwen maar hebben we nog wat geld nodig! Het zal echter het laatste huis zijn. We hebben het Siniša, Radana en de kinderen beloofd. En kijken alweer erg uit naar de reis (15 t/m 23 mei). Zij krijgen het 11e en laatste huis dat Stichting Make Sense! bouwt.” zegt Kees de Rijk (penningmeester).

Het is mooi geweest
Het bestuur kijkt terug op een mooie tijd, prachtige projecten en leuke ontmoetingen. “We bedanken iedereen die dat mogelijk heeft gemaakt. Nu is het tijd om terug te gaan naar de oorsprong. We hebben 10 gezinnen blij gemaakt. Dat is een hele prestatie. Iets waar we met recht trots op kunnen zijn. We doen er nog eentje om het af te leren. En daarna kijken we waar de nood het hoogst is.” zegt John Stuivenberg (bestuurslid en bouwcommissie). Ophouden is voor hem geen optie.

Terug naar het begin
In 2005 organiseerde Dorathé van Doorn een ludieke personeelsreis voor haar medewerkers door naar het kindertehuis Prijatelsjka Kuca te gaan. In 2006 werd de psychiatrische afdeling van het locale ziekenhuis opgeknapt. Op 15 januari 2007 werd Stichting Make Sense! officieel opgericht. Tussen 2007 en 2010 gingen vrijwilligers naar diverse projecten om klussen te doen. Zo werd bij diverse gezinnen aanpassingen aan het huis gedaan; van de plaatsing van een balkonhek en trapleuningen, het verven van kamers tot de installatie van een toilet en het maken van een extra kamer aan een huisje. “Kleine veranderingen die een groot verschil maakten. En dat werkt verslavend omdat het zo’n dankbaar werk is.” aldus André de Vroom (bouwteam).

Minder geld, meer klusjes
Vanaf volgend jaar bouwen we dus geen huis meer maar voeren vrijwilligers kleine klusjes uit bij mensen die het hard nodig hebben. Net als de beginjaren van de stichting. Met een kleiner bestuur en voor een sponsorbedrag van gemiddeld 8.000,- kan de stichting en alle vrijwilligers toch actief blijven.