Er wordt vaak overheen gekeken als vakantieland, maar weet u eigenlijk wel hoe mooi Bosnië-Herzegovina is? Naast de indrukwekkende natuur zijn er overal interessante dingen te zien en te ontdekken.

Het land is ongelofelijk groen en dat is genieten. Langs de rivier zijn barbeque plaatsen te vinden, waar de Bosniërs graag samenkomen. De tegenstrijdigheid is de pracht van dit land. Zo rijd je de ene minuut langs een vervallen, vergeten huis en de volgende minuut langs een prachtige woning. De treinrails zijn weliswaar goed onderhouden, maar er is geen trein in zicht. Op de reis van Sarajevo naar Doboj vind je ook van alles: islamitische begraafplaatsen, gammele bruggen, vervallen of half afgemaakte gebouwen, maar ook prachtig afgewerkte huizen en nette tuinen. Zo volg je de rivier, bekijk je af en toe eens een dorpje en koop je wat fruit bij een kraampje langs de weg. En op de bergpassen mogen tegenliggers dan erg ingewikkeld zijn, de koeien op de weg gaan vriendelijk voor je aan de kant. 

Interessant blijft de verdeling van grond en bouw van huizen in Bosnië. Vaak erft men een stuk grond of een half huis van een familielid of dorpsgenoot, met het idee dat de volgende generatie er misschien wel iets van kan maken. En hoewel de wil om iets op te bouwen er vaak wel is, lijkt er toch ergens iets mis te gaan. Regelmatig raakt het geld op, omdat men grote ambities heeft voor het huis. Of omdat de prioriteiten elders liggen. Mensen bouwen dan ook graag groot, met het oog op intrekkende familie en volgende generaties. Helaas betekent dit vaak dat het geld op is na het storten van de fundering of wordt het huis niet afgewerkt. Met als gevolg een al snel vervallen bouwwerk. 

Er is nog veel te ontwikkelen aan dit land, maar er is ook zo veel te ontdekken. De Bosniërs zijn een hartelijk volk en verwelkomen je graag. Ze maken een praatje met je in wat gebroken Engels of Duits of bieden je wat te eten aan. Hun verhalen en het weinige dat ze hebben, delen de Bosniërs graag met je.