Kees de Rijk is al sinds 1995 actief in Bosnië en sinds 2013 penningmeester van Stichting Make Sense!. Daarvoor kwam hij met zijn broer Karel al vaak in Bosnië. Vlak na de oorlog en daarna elk jaar zeker wel één keer om hulpgoederen te brengen. Op privé initiatief van een groep ondernemers en particulieren uit de regio Veenendaal. Tijdens één van die bezoeken kwam hij Dorathé en Meriam tegen, de oprichters van Make Sense! Meriam vroeg hem zich in te zetten voor Make Sense!

Sindsdien regelt Kees samen met Dragan ter voorbereiding van de bouw alle inkoop. Ze zoeken leveranciers van materialen, doen prijsonderhandelingen en zorgen dat alles op tijd op de bouwplaats wordt geleverd. Tijdens de bouwreis gaat een klein groepje al kijken naar mogelijke bouwprojecten voor het volgend jaar. “Vaak ligt er nog geen fundering. Dat moet dan worden voorbereid. Maar pas na de winter en lang genoeg voor de reis zodat alles goed kan uitharden. Bij familie Vasiljevic hebben ze eerst nog de asbest dakplaten moeten verwijderen. Die worden nu voor het varkenshok gebruikt.” aldus Kees.

Deels met pensioen
Met zijn broer Karel en een compagnon heeft hij een bedrijf opgericht dat ondernemers helpt bij de opstart. Kees adviseert vooral op het vlak van financiële en logistieke zaken. Hij heeft een grafische achtergrond, gaf ooit leiding aan een drukkerij en legde zeven jaar geleden zijn functie neer als mede eigenaar van een groothandel in kunststofleidingsystemen. Sindsdien doet hij vooral wat hij zelf leuk en belangrijk vindt. Hij woont samen met zijn vrouw Loes sinds 2006 met enige regelmaat in een huis ten noorden van de stad Doboj.

Kiezen voor kwaliteit
“Het Servo-Kroatisch heb ik helaas nooit geleerd. Dragan is mijn steun en toeverlaat. Hij heeft een groot netwerk en weet altijd wel waar we het beste kunnen inkopen. Hij kiest voor kwaliteit en trekt zich niets aan van het gedoe tussen de Servische en de moslimgemeenschap dat nog steeds leeft in deze regio. We hebben dit jaar voor een moslim aannemer gekozen voor het storten van de vloeren. Wat dat betreft speelt geloof of afkomst geen rol in de besluiten die we nemen voor stichting Make Sense!” legt hij uit.

Alles op z’n tijd
Wat typisch is voor Bosnië? “Polako, polako! Wij Nederlanders willen aldoor maar iets doen, we hebben vaak haast en willen zaken goed geregeld hebben. Hier moet alles heel rustig gebeuren. Alles op z’n tijd.” Dat gezegd hebbend, loopt hij naar de jeep waar Dragan al zit te wachten. Er moeten extra stenen worden gehaald. Kees regelt alles, bewaakt het geld, helpt mee tijdens het bouwen maar is de rust zelve.