Waarom Bosnië?

Er zijn jaarlijks vele duizenden Nederlanders die naar landen van voormalig Joegoslavië op vakantie gaan. Start je vanaf Utrecht dan ben je in ongeveer 15 uur in Doboj en heb je 1534 km gereden. Dat is dus één keer overnachten in Oostenrijk.

In de achtertuin
Bosnië behoort tot de landen in onze ‘achtertuin’. We hebben al heel lang een band met deze regio. Nederland wierf vanaf 1970 Joegoslavische mannen voor de scheepsbouw, de metaal- en staalindustrie en vrouwen voor de visverwerkende industrie, de leer- en textielindustrie, de sigarettenindustrie en voor de verpleging. Verder zijn er na de oorlog velen als vluchteling naar ons land gekomen. Zij hebben hun plek in ons land goed gevonden. De ouderen zijn goed geïntegreerd, hun kinderen zijn hoger opgeleid. Ze dragen op een positieve manier bij aan de Nederlandse economie en maatschappij.

Armoede en corruptie
Helaas gaat het de achterblijvers niet altijd even goed. Men is de gevolgen van de oorlog nog niet te boven. Op het platteland heerst armoede, er is veel corruptie en 41,7% (2016) van de beroepsbevolking is werkloos. Daarnaast ligt Bosnië op de bekende ‘Balkan-route’.

Groot verschil
De afgelopen jaren heeft het te kampen met grote stromen vluchtelingen. Eenvoudige gezinnen hebben het moeilijk. Daar willen wij graag wat aan doen. Wat onze bijdrage elk jaar ook is, het maakt een groot verschil voor het gezin dat we helpen.

Over Bosnië Herzegovina
Bosnië en Herzegovina is een presidentiële republiek met een semi-presidentieel systeem en een meerpartijenstelsel in het zuidoosten van Europa. Het land bestaat uit de landstreken Bosnië en Herzegovina en is ontstaan bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). 

Het land bevindt zich op het Balkanschiereiland en grenst in het noorden en westen aan Kroatië en in het oosten aan Servië en Montenegro. Bosnië en Herzegovina telt 3.791.622 (2013) inwoners en heeft een oppervlakte van 51.209 km². Het land wordt bijna geheel door land omgeven, behalve bij de kustplaats Neum, waar circa 21 km kustlijn is met de Adriatische Zee.

De hoofdstad en de grootste stad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo met een inwonertal van circa 430.000. De nationale munteenheid is de Bosnische mark.

Toeristische informatie
https://www.reisomdewereld.nl/wereld/bosnie-herzegovina/
https://www.anwb.nl/vakantie/bosnie-en-herzegovina/informatie
http://reisbloggers.nl/europa/bosnie-herzegovina/7-redenen-om-bosnie-herzegovina-als-reisbestemming-te-kiezen/
https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/bosnie-en-herzegovina