Havinga? Is dat niet een broertje van? “Klopt, ik ben de jongste van het stel. Mijn broer IJzebrand ging in 2017 voor het eerst mee met Make Sense. Ik ben nu de enige nieuweling.” zegt Tiemo (27). Op de vraag waarom hij mee is gegaan met deze Make Sense! bouwreis vertelt hij te willen helpen. Iets concreets doen. “Al die kerels zijn lekker aan het werk. Er wordt veel geouwehoerd, men heeft lol en je ziet elke dag grote veranderingen.” De eerste dag heeft Tiemo vooral gemetseld, op de derde dag legt hij de vloerdelen en mag hij timmeren. Samen met Erik, Niels en IJzebrand.

Leren door te doen
Het is een drukte van belang onder het roodoranje tentzeil. Tiemo is multi inzetbaar. In Nederland werkt hij voor Mc Do-it, een uitzendbureau voor arbeidsmigranten. Met name Polen en Roemenen. Hij doet daar de salarisadministratie. “Ik werk al sinds mijn 17e. Na de middelbare school wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Naast allerlei baantjes ben ik ook orderpicker geweest. Vervolgens ging ik op de salarisadministratie van een accountancykantoor werken. Daar heb ik veel geleerd; on the job.” Tiemo is redelijk handig, zegt hij zelf, maar in het dagelijks leven doet  hij niet veel met z’n handen. Na de eerste dag metselen voelde hij oprecht z’n rug.

Zelfreflectie
Gisteren is hij samen met IJzebrand naar de familie Simić geweest. Hij had de verhalen gehoord, de foto’s en filmpjes gezien. Toch heeft hem het verschil tussen niets en iets geraakt. “Onvoorstelbaar dat je wel grond hebt, maar in een varkensstal moet leven. Het gezin heeft nu wel een huis maar er staat niet veel in. Ze lijken niet vooruit te komen.” Tiemo heeft het idee dat het veel mensen hier in Bosnië aan een goed voorbeeld ontbreekt. “Je moet echt uit je slachtofferrol komen. Zelfreflectie en in actie komen is heel belangrijk want dan kom je verder.” Zelf heeft hij dat ook ondervonden. Gelukkig kon hij samen met een coach werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling. Tiemo is een serieuze vent. Denkt goed over dingen na. “In plaats van geld geven, geef je met dit werk vooral jezelf. Zo dichtbij kom je nooit. Dit is echt iets doen voor een ander.” Hij lacht en zet z’n pet recht.

“Tiemo, we gaan weer naar boven! Kom je ook?” roept z’n broer door het raam. Aan de slag, pauze is voorbij.