Potverdorie, wat is het warm! De avond ervoor had het nog geregend maar zodra de zon door de wolken is, loopt de temperatuur op tot 29 graden. Dat is even wennen, na de natte week met maar 16 graden thuis in Nederland.

Het bouwkavel ligt een beetje tegen een heuvel aan. Langs een rustige weg en tegen de bosjes. Soms voel je een koel windje. Niet gek want het is nog maar mei. Het kan hier in de zomer behoorlijk heet zijn.

Het is een drukte van belang op de bouwplaats. Na de voorbereidende dag op zaterdag, waarbij de metselprofielen worden gesteld en alles wordt ingemeten, het hout wordt gecontroleerd en de stenen geteld. Alles is er. Goed, het is niet zoals in Nederland. Niets voldoet aan de norm. Wat? Er is helemaal geen norm of kwaliteitskeurmerk. Geen balk heeft dezelfde afmeting, niets is echt waterpas. Voor Bosnische begrippen niet erg maar het is voor de precieze bouwers onder ons altijd even weer wennen. De timmermannen van de groep, Ruud en Robbie, hebben professioneel gereedschap mee. Dus worden de balken op maat gezaagd. Want een centimeter is een centimeter. En een paar millimeter maakt veel uit. Dat zei Jeroen ook al in 2018. Lees het stukje over hem nog eens terug!

Terwijl de balken worden gezaagd, draait de cementmolen op volle toeren. Sinisa, de man van Radana, schept zand en cement met water in de ronddraaiende bak. Het is een man van weinig woorden. Vandaag kan hij meewerken. Morgen zit hij weer op de vrachtwagen. Hij heeft werk en dat is goed. Dat betekent dat ze het huis straks ook langzaam zelf kunnen inrichten.

Naast de vrijwilligers zien we ook Radana heen en weer lopen. Zij voorziet iedereen van vers water maar helpt ook mee met stenen sjouwen. Haar kinderen, Maja, Dajana en Nikola werken hard mee in de brandende zon. Het is een drukte van belang. Iedereen weet wat er te doen staat. Stenen sjouwen en metselen! Iedereen in een rijtje en doorgeven die stenen. Want de muren moeten na de 1e dag wel grotendeels staan. Meer weten over het gezin? Lees wat we over Radana en Sinisa hebben geschreven in 2019.

Morgen gaan de kinderen weer naar school. Dan wordt het wat rustiger. Vanzelfsprekend wordt er op de bouwplaats ook gekeken naar veiligheid. De kinderen worden begeleid en mogen geen gevaarlijke of zware dingen doen.