Tijdens de bouwreis in mei zijn we er niet alleen om een huis te bouwen maar ook om een volgend project te bezoeken. Het bestuur van stichting Make Sense! vindt daarbij een paar criteria belangrijk.

Kinderen eerst
Allereerst kiezen we voor een gezin met kinderen. Natuurlijk zijn er veel hulpbehoevende mensen in Bosnië. Er is armoede en grote werkloosheid. Ouderen hebben het zwaar omdat de pensioenen laag zijn. Maar schrijnend zijn de stellen met kinderen. Investeren in een veilig huis voor kinderen en hun ouders vergroot de kans dat het gezin uit de vicieuze cirkel van ellende komt. Voor Make Sense! maakt het niet uit welke achtergrond het gezin heeft; christelijk of moslim. Vaak worden moslimgezinnen binnen de eigen gemeenschap al geholpen. Dat is niet altijd het geval bij christelijke gezinnen. Verder is het belangrijk dat de grond waarop moet worden gebouwd ook daadwerkelijk in eigendom is.

Rode Kruis
Dit jaar hebben we het Rode Kruis op de bouwplaats uitgenodigd. We wilden graag meer weten over de familie waar Kees en John vorig jaar al bij langs zijn gegaan. En of er nog twee gezinnen waren die dringend hulp nodig hadden. Mihajlo Arsenic, secretaris van het Rode Kruis Doboj, kwam een kijkje nemen en nam twee anderen mee. Iemand van het Rode Kruis verantwoordelijk voor het dorp Grabovica en mevrouw Vesna Spasojevic. Zij is clublid van de stadscommissie Doboj en voorzitter van het Rode Kruis op de middelbare school. Een belangrijke sleutelfiguur in de beoordeling van urgentie doordat ze direct zicht heeft op de situatie van kinderen.

Grond in eigendom
Ze hadden nog twee gezinnen als alternatief. Eentje met 2 kinderen die alles kwijt geraakt tijdens de grote overstroming van de Bosna rivier in 2014. Het andere gezin heeft 5 kinderen en zijn vluchtelingen vanuit Kroatië. Van de gemeente krijgen ze waarschijnlijk een stuk grond maar dat is niet zeker. Om die reden hebben we niet voor deze gezinnen gekozen. De kans dat het toch niet lukt is aanwezig.

Project 2019 Gavrić
De keuze is dus gevallen op de familie Gavrić. Gelukkig konden we vandaag direct bij Zoran en Sanja terecht. Zij stonden bij aankomst al samen met zoon Nemanja (10) en dochter Ivana (5) te wachten. De grond, ongeveer 1300 m2, langs een doorgaande weg is hun 10 jaar geleden geschonken door overburen. Twee mensen, zonder kinderen, die inmiddels zijn overleden. Met hulp van buren, familie en de gemeente is toen geld verzameld waarmee een start is gemaakt met de bouw. Helaas was na het storten van de fundering het geld op.

Aan de slag
We hebben uitgebreid met het stel gesproken. Daarover later meer. Kees nam gelijk van de gelegenheid gebruik om de fundering nog een keer goed op te meten. Met die maten en een paar goede foto’s kan hij thuis aan de slag met het maken van de eerste tekeningen.

We namen afscheid van het hartelijke gezin met de boodschap dat we hopen dat we ook dit keer weer voldoende sponsorgeld weten op te halen. Ze hebben al zo lang gewacht, de kinderen worden groter en de behoefte aan een eigen plek is groot. We konden echter geen zekerheid geven. Rond februari 2019 zal duidelijk zijn of we € 18.000,- beschikbaar hebben. In het filmpje van Day 5 – @workinbosnia hebben we een stukje van het interview verwerkt.