Jeroen is de joker op de bouwplaats. Hij heeft altijd lol en bedient zich van behoorlijk droge humor. Dat kan de hele dag door gaan. Maar vergis je niet. Jeroen heeft zich, voordat hij de eerste keer naar Bosnië kwam in 2011, in het land en de politieke situatie van toen en nu verdiept. Door veel boeken en artikelen te lezen. Je kunt met hem dus ook hele serieuze gesprekken voeren.

Jeroen van Elteren (50) is geboren in Vianen en voert samen met zijn vriendin een samengesteld huishouden met kinderen. Hij werkt als calculator voor Agterberg Bedrijven. Deze aannemerij is gespecialiseerd in de paardensport. Ze leggen bijvoorbeeld manegebodems aan. Hebben nationale en internationale opdrachtgevers. Vroeger reisde Jeroen daarom veel. Maar nu is het meer kantoorwerk en een enkele keer mee naar het buitenland. “Of ik iets met paarden heb? Nee, niets.” zegt hij.

Veel verschillende klussen is leuker
In 2011 had Make Sense! klussen bij verschillende mensen in Bosnië. “Persoonlijk vond ik dat leuker. Veel in dit land is niet af. Men is er aan begonnen maar dan blijft het liggen. Door geldgebrek of onkunde. We hebben toen een keuken betegeld, een pomp geïnstalleerd, bij iemand anders een afwateringskanaal gegraven en een badkamer aangelegd. Je maakt dan meer mensen blij. Nu bouwen we vooral een huis voor één gezin. Ook belangrijk, natuurlijk. En met deze familie die jaar hebben we het erg getroffen.”

Lastig klusje
Jeroen is een perfectionist. Hij zit vooral op de maatvoering. “Een centimeter is een centimeter, wat mij betreft. Niet meer of minder. Maar hier in Bosnië gaat dat niet altijd. Dan moet je compromissen sluiten. Ik doe overigens van alles. Heb geen hoogtevrees maar ga liever niet het dak op. Dat laat ik aan anderen over. Vandaag heb ik de bestaande kozijnopeningen vierkant gemaakt. Vierkante ramen zijn hier goedkoper. Verder zal ik de schoorsteen metselen. Da’s een lastig klusje.”

Of Jeroen een wereldverbeteraar is? Zo voelt hij het niet. “Je gaat met een goed gevoel weg. We krijgen altijd zo veel dankbaarheid. En wat we doen helpt altijd. Of dat nou een klein klusje of een heel huis bouwen is.” Hij is vooral een optimist. En overtuigd dat als je iets wilt, je het ook kunt. Alles wat iemand doet op de bouwplaats of daar buiten wordt gewaardeerd. Elk werk is belangrijk. Men doet het samen. Dat vindt hij, maar zo staat het hele team er in. “Zo’n week is verslavend. Dus ben ik volgend jaar weer van de partij. En ik nodig iedereen uit om een keer mee te gaan.”