Om 8.00 uur ’s ochtends stonden de dakdekkers, in de volksmond dakhazen, al voor de deur. Ondanks dat het nog steeds meer dan 23 graden is, zijn er wolken aan de lucht verschenen en dus bestaat de kans dat het gaat regenen. Met regen geen dak. De medewerkers en baas van het dakdekkersbedrijf zijn moslim. Gewend om ook in Duitsland te werken. Vorig jaar was de baas er bij. Dit jaar leggen ze eerst één kant van het dak, drinken dan bier met z’n allen en pakken daarna de andere kant van het dak. Onze eigen mensen drinken niet tijdens het werk en het blijft een beetje een dilemma wat je doet met anderen die dat wel doen. Uiteindelijk zijn we niet verantwoordelijk voor hun handelen, maar toch.

Terwijl Hennie het balkonhek afmaakt, hebben André en Kevin samen een schommel gemaakt aan de linkerkant van het huis. Na een halve dag verzamelen alle kinderen zich rond de schommel. Aan sommige kinderen kun je zien dat ze nog nooit op een schommel hebben gezeten.

De voorbereidingen voor de barbecue zijn zichtbaar. Er staat een partytent en een stalen barbecue. Iedereen moet om 16.00 uur aanwezig zijn, was de dringende boodschap van Karel. Het varken is vanochtend geslacht en aan het spit geregen. Dat draait langzaam boven een houtskoolvuurtje. Karel is de bbq-kok vandaag en wordt daarbij geassisteerd door zijn vrouw Dickie, Loes en Spomenka. De hele familie Vasiljevic zorgt voor het dekken van de tafels en de aanvoer van drank.

Voor aanvang gaan de mannen nog even naar het logeerhuis om de tassen te pakken. De auto’s moeten worden getankt en er wordt nog gereedschap ingekocht. Is in Bosnië toch een stuk goedkoper. Dragan heeft zich voor de gelegenheid geschoren en geknipt. Opa Vasiljevic loopt er ook op z’n paasbest bij. Het feest kan beginnen. Ho ho, voordat iedereen gaat, eerst nog een teamfoto maken. Hennie is nog niet klaar. Hij moet eerst zijn zaagbank nog ontmantelen en staat dus planken te zagen terwijl Marijana probeert iedereen op een rijtje te krijgen. “Hennie, je moet nog wel een T-shirt aantrekken.” Dat zo’n zooitje ongeregeld in een week een huis kan bouwen!