Bij sommigen vallen de ogen om 21.00 uur al dicht. Na een dag werken in de brandende zon is het wel over en uit aan het einde van de avond. Iedereen slaapt in het grote huis van Dragan Starovic. Prima te doen maar het is geen luxe. Het huis heeft 11 slaapplekken en buiten staan nog drie trekkershutten. Daar liggen de grote snurkers. Wie dat zijn, vermelden we natuurlijk niet!

Gastvrij
Meestal stappen ze tussen 17.00 en 17.30 uur in de auto maar omdat de waterpomp het gisteren niet deed, zijn ze voorzichtig. Eerst gaat één deel van de groep douchen, daarna komt de rest. Het grote gevaar van na afloop blijven hangen is dat gezinsleden direct met eten en drinken aan komen. Er moet gezamenlijk pivo (bier) gedronken worden. En niet eentje, liefst twee of meer. Van die halve liter flessen. Maar iedereen is het er over eens, de gastvrijheid van deze familie is ongekend. Nog nooit zijn ze zo in de watten gelegd. Als het bouwteam weg is, komen de buren kijken. Elke dag weer. Om te kijken naar de vorderingen en plannen te maken voor de afwerking en inrichting.

Het verhaal van Make Sense!
Anders dan andere jaren lopen er nu ook twee vrouwen op de bouw die foto’s en filmpjes maken en interviews houden. Dat is even wennen. Marijana infiltreert als fotografe langzaam en geluidloos in het team. Waar wat gebeurt, is zij ook met haar apparatuur. Of de camera draait, weet niemand. Maar aan het einde van de dag heeft ze 60 filmpjes en 200 foto’s. Esther staat met iedereen te kletsen en zit aan de picknicktafel te schrijven. Elke dag vraagt ze mensen uit het team voor een ‘diepte-interview’. Al dat materiaal en de indrukken van de dag moet ’s avonds (digitaal) worden verwerkt, bewerkt en gepubliceerd. Zo ontstaat het verhaal van Make Sense!

Project 2019
Is dat allemaal nodig? “We krijgen elk jaar op het nippertje het sponsorgeld bij elkaar voor weer een project. Het zou zo fijn zijn als we een kleine reserve kunnen aanleggen voor onvoorziene zaken. En ons geen zorgen hoeven te maken of we eigenlijk wel verder kunnen dat jaar. Je schept toch bij een gezin verwachtingen die je wilt waarmaken.” zegt Kees van Wuyckhuyse, voorzitter van de stichting. “Daarom zetten we nu wat extra in op bekendheid en sponsorwerving. En we laten graag aan iedereen zien wat we doen met het ontvangen geld. Met de hoop dat meer mensen ons goede doel ondersteunen dit jaar.

Aan het einde van de dag heeft het dak vorm gekregen. Hennie heeft zijn speciale dakconstructie kunnen uitvoeren. Hij vertelt daar overigens kort over in het filmpje van Day 4 – @workinbosnia. Op de begane grond hebben Kevin, Jeroen en Cor de kozijnen aan geheeld en is de badkamermuur gemetseld. We lopen op schema. Misschien is er aan het einde van de week tijd om in de omgeving wat mooie plekken te bezoeken of met een boek onder een boom te zitten.  Ook wel een lekker!