Ondanks de regen zijn de mannen al vroeg gestart. Om 8.00 uur stonden ze op de bouwplaats. Een mooie plek op een heuvel, omringd door landbouwgrond en een paar huizen. Door de hevige regen staan de velden blank en zak je met je schoenen diep in de klei. Rond 10 uur ’s ochtends staan op elke hoek staanders en ligt de eerste rij met stenen. De cementmolen draait continue.

De bedoeling is dat er aan het einde van de dag vijf rijen zijn gemetseld. Er ontstaat wat gedoe omdat dat hoekstenen niet geleverd zijn. Dragan en Kees rijden even later weg om bij de leverancier navraag te doen, helaas. In Bosnië zijn hoekstenen duur dus hakt de metselaar vaak gewone stenen in vorm. Hij heeft dus gewone stenen geleverd. Ook goed, daar gaat Jeroen mee aan de slag.

Weigeren kan niet
Vandaag is het naamdag van de heilige George, sveti Djordje. Zondag en een familiedag waarop iedereen bezoek krijgt en de winkels vanaf 12.00 uur dicht zijn. Ook wij worden uitgenodigd om vanaf 17.30 uur te komen eten in het huis van de familie Vasiljevic. Met z’n allen was de boodschap. Weigeren kan niet. Dat we dan met z’n éénentwintigen zijn doet haar schijnbaar niets. Oma Vasiljevic (59) heeft genoeg vlees, soep en sarma (nationale specialiteit: rolletjes van kool met gehakt) in huis. Voor de gelegenheid hebben ze gisteren een varken van 160kg geslacht.  Haar jongste zoon (van de drie zonen) krijgt het huis en als blijk van dankbaarheid krijgen we dikke zoenen en een knuffel. Ze is zó blij dat we er zijn! Ze weet niet hoe ze iedereen moet bedanken, zegt ze. Ietwat beduusd nemen we de uitnodiging aan. Wat een hartelijkheid!

Improvisatie
Er wordt door de puberzoon een krat bier gebracht. Die blijft onaangebroken. Drinken mag pas na het werk. Tot 18.00 uur werken we door. Niet heel hard maar gewoon rustig. Het is een geolied, zelfsturend team. Sommige werken al jaren samen. Ze weten vanaf dag 1 meteen wat ze moeten doen. Kees heeft bouwtekeningen gemaakt maar die dienen als leidraad. Ter plekke wordt bedacht hoe het er in de werkelijkheid uit moet zien. Teun slijpt een gat voor een deur in een binnenmuur. André maakt van een raam toch maar een deur op de 1e verdieping. Het dakje boven de voordeur wordt een klein balkon, is het plan. Weer een praktische oplossing bedacht. Zo gaat dat.

Nieuwsgierig
Het is niet bij elk project zo maar dit jaar hebben we weer geluk. De man des huizes, Stanoja, werkt hard mee. Zijn zoontje Mirodrag (9) helpt Hennie met het verplaatsen van het hout. En ook de oudste zoon van 15 jaar beloofde de handen uit de mouwen te steken, morgen.

Rond de bouwplaats is het de hele dag een komen en gaan van auto’s met nieuwsgierige mensen en kinderen uit de buurt die staan te kijken. Het huis ligt op een doorgaande route naar een dorpje verderop in de bergen. De mannen op de bouwplaats werken onverstoorbaar verder tot de regen weer begint. Dan wacht een rijk gevulde tafel en bier.

Bekijk het filmpje van de dag!