Beleidsplan Stichting Make Sense!

Goh, een beleidsplan… hebben we dat? Beleid klinkt zo zwaar en zo staan wij bij Stichting Make Sense! niet in het leven. We hebben wel doelen, weten voor wie we het doen en hopen elk jaar op volgende sponsorgeld om aan de slag te kunnen. Er zijn geschreven en ongeschreven regels gedurende het jaar en tijdens de werkweek. Nee, we hebben geen beleidsplan van tientallen pagina’s, we hebben wel een plan. Elk jaar weer, elk jaar hetzelfde. Does that make sense?

Waarom?
De reden dat we doen wat we doen op de manier waarop we dat doen is simpel! Wij, de vrijwilligers van Stichting Make Sense! willen het verschil maken. We willen met ons hoofd en handen een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en hun ouders om zo het land op micro-niveau te stimuleren economisch te groeien en armoede te overwinnen. Daarnaast heeft iedere vrijwilliger wel iets met bouw; opbouw, ruwbouw, afbouw, bouwvakker, bouwgrond, bouwteam,  bouwjaar, bouwproces, bouwkunst. Velen van ons zijn beroepsmatig met bouw bezig of gepassioneerd klusser. We doen dus gewoon waar we goed in zijn en delen dat graag met anderen die de mogelijkheden (nog) niet hebben.

Voor wie?
Stichting Make Sense! kiest er voor om elk jaar een gezin met jonge kinderen te helpen. We geloven dat jonge mensen en hun kinderen de toekomst en de leefomstandigheden in Bosnië kunnen veranderen. Omdat we moeten kiezen, geven we prioriteit aan een stel met een stabiele relatie. Het liefst met een zekere scholing en werkervaring zodat ze kans maken op een economisch goede toekomst samen met hun kinderen.

Hoe?
Wij geloven in het geven van het goede voorbeeld en een onvoorwaardelijke inzet van arbeid en middelen. Door onze aanwezigheid tijdens de bouwweek laten we aan de gemeenschap zien hoe je binnen een korte tijd met vele inspanning én lol samen iets kunt neerzetten. We overbruggen daarbij culturele verschillen die er soms zijn en zoeken ondanks een taalbarrière toch verbinding met het gezin en hun familie en vrienden. We zijn doelgericht en willen resultaat zien maar genieten vooral van het avontuur, de uitdaging van het bouwen in Bosnië onder soms ongebruikelijke omstandigheden. Deze jaarlijkse uitdaging wordt door een grote groep kleine maar zeer loyale donateurs en een paar bedrijven ondersteund met sponsorgeld. Elke vrijwilliger neemt zijn/haar eigen geloof en overtuiging mee. Als stichting zijn we neutraal in ons denken en handelen. We laten ons in de keuze voor het gezin leiden door de omstandigheden en het advies van het Rode Kruis ter plaatse. Als er geen geld is, kunnen we niet bouwen. Geld dat overblijft wordt gebruikt bij het volgende project.

Wat?
Samen met een groep vrijwilligers bouwen we het liefst elk jaar een huisje in de omgeving van Doboj. We kopen de materialen lokaal in zodat we de plaatselijk ondernemer ook steunen. We komen in het voorjaar een week om te bouwen en financieren daarna de afbouw zodat het gezin er voor de winter in kan.

Wanneer?
De stichting is samen met de vrijwilligers het hele jaar bezig met het verzamelen van sponsorgelden. Om de bouw van het huis eind september af te kunnen ronden, moeten we in mei het casco huis neerzetten. In februari leggen we indien nodig alvast een fundering en kopen we hout in.

En verder?
De stichting wordt gratis ondersteund door een accountant, fotografe en communicatieadviseur. We hebben een ethische gedragscode en vinden veilig werken heel normaal.