Als hij zich onbespied waant en volledig opgaat in zijn werk, dan zingt Hennie. Of zegt zinnen als ‘Werk adelt, maar adel werkt niet.’ Op de 2e dag gaat zijn T-shirt uit en staat hij in een ouwe korte broek te werken. “Deze week krijg ik mijn eerste kleurtje van het jaar. Genieten!” Dat is kenmerkend voor hem.
Hennie Steehouwer (bijna 69) werkt al sinds zijn 15e. Na de LTS Houtbewerking is hij gaan werken, in verschillende functie’s. Als voorman, maatvoerder, (beton)timmerman. “10 jaar bij een kleine aannemer, 10 jaar in de betonbouw en de laatste 25 jaar bij een middelgrote aannemer in Nieuwegein. 46 jaar in de bouw, dan heb je alles gedaan en gezien.” zegt hij. Hennie is voor de crisis gestopt, officieel met 65 jaar met pensioen gegaan. Hij is nu getrouwd met Nel en samen hebben ze 4 kinderen.
De kneepjes van het vak
“Ik heb altijd jonge mensen opgeleid. Jongeren die één dag naar school gingen en vier dagen op de bouw liepen. Ze moesten kozijnen stellen en ik leerde ze de fijne kneepjes van het timmervak.” legt hij uit. Hennie doet dat eigenlijk ook tijdens de bouwreis van Make Sense! Op de 1e dag installeert hij zijn werkplek aan de voorkant van het huis. Drie brede planken op twee schragen. In een week verzamelt zich op die plek veel zaagsel en resten hout. “Ik zorg er als eerste voor dat de profielen zijn gesteld en dat het hoogtepeil is bepaald. Dan kunnen de metselaars aan de slag. Daarna ga ik mijn dingen doen.” Samen met Kees van Wuyckhuyse houdt hij de hele bouw in de gaten. Kees vanuit zijn rol als architect en Hennie meer op een praktisch, oplossende manier. Een enkele keer moet hij ingrijpen. “Niet iedereen weet precies hoe het moet. Dan worden er kleine fouten gemaakt. Als het niet anders kan, klim ik zelf de trap op en laat zien hoe het moet. Daarna kunnen zij weer verder.”
Rekenen en tekenen
Hennie gaat altijd voorbereid op pad, tijdens het overleg van de bouwcommissie stelt hij vragen, doet voorstellen hoe het beter kan en maakt zijn bestellijst. Zijn eerste huis was die van Zeele in 2013. “Ik maakte thuis mallen zodat ik, eenmaal op de bouwplaats, precies wist hoe de balken moesten liggen.” legt hij me uit. Maar ook tijdens het bouwen rekent en tekent hij. De trap bijvoorbeeld. Die is ligt op de eerste dag al klaar. De anderen zeggen het ook. Hij heeft samen met een aantal andere vaste gasten het proces wel efficiënter gemaakt.
Waarom hij dit elk jaar doet? “Het is gewoon vreselijk gezellig. Elk jaar weer. Ik hou wel van een beetje ouwehoeren met elkaar. En als we weg rijden hebben we iets moois neergezet.