Familie Simic – project 2017

Wij, vrijwilligers van Stichting Make Sense!, hebben dit jaar voor Vojislav Simić (41), zijn vrouw Jadranka (36) en hun vijf kinderen Zdravko (16), Sladjana (13), Sladjan (10), Slavica (7) en zoon Pavle (2) een huisje gebouwd. 

Lastige omstandigheden
Vojislav Simić woont met zijn gezin in een klein dorpje Kostajnica dat valt onder de gemeente Doboj. Hij werkte tot voor kort voor de gemeentelijke reinigingsdienst maar is helaas al een tijd werkeloos door privatisering en georganisering van het bedrijf. Het Rode Kruis probeert werk voor Vojislav te vinden maar dat is geen gemakkelijke opgave. De werkloosheid is groot en daarom werkt hij als dagloner. Dagloners bieden zichzelf dagelijks aan voor diverse klussen maar zijn nooit zeker van werk en loon.

Naar school en huiswerk maken
Zijn oudste vier kinderen kunnen tot hun 14e naar de basisschool. De oudste zoon kan echter wegens een verstandelijke beperking niet door naar de middelbare school. Voor de andere kinderen zijn er nog wel mogelijkheden. Zo keek de oudste dochter Sladjana erg uit naar het hebben van een eigen kamer. 

Eigen grond
Het gezin woonde een tijdje bij de grootouders maar kreeg een stuk grond van 1200 m2 van iemand die naar Australië is vertrokken. De grond staat nu officieel om hun naam en er kon dus op gebouwd worden. 

Kans op een beter leven
Het Rode Kruis van Doboj heeft dit gezin samen met de voorzitter van de deelgemeente Kostajnica geselecteerd en voorgedragen aan Make Sense! Het grote gezin leefde onder erbarmelijke omstandigheden. Met name de kinderen verdienden een kans op een beter leven. Een droog en schoon huis kan een goed begin zijn voor Vojislav maar biedt zeker kansen voor een betere toekomst van de kinderen.

We kunnen terug kijken op een geslaagd project. Het huis voor Simic is bijna helemaal af en ingericht. Het gezin woont er inmiddels. Hartelijk dank voor uw steun en (financiële) bijdrage! 

 

Bekijk hieronder de foto’s en video’s van de bouw: