2016 – Huis Todic

20 mei vertrokken we naar Doboj om een woning te maken voor de familie Todic. Met een tussenstop in Stockenboi in Oostenrijk zijn we op 22 mei aan de slag gegaan. De fundatie van de woning was al eerder in maart gemaakt op onze aanwijzingen. Kees de Rijk heeft dit samen met ‘onze man in Bosnie’, Dragan, perfect uit laten voeren op basis van ons tekenwerk.

We hebben ook dit jaar een woning gemaakt met een basis van ca. 7 x 7 meter. Inmiddels zijn dit ongeveer de basismaten van ons standaardhuis. Dit jaar hebben we een aantal zaken weer verbeterd t.o.v. vorige jaren. Details zitten logischer in elkaar en een aantal zaken bereiden we inmiddels in Nederland voor zodat we eigenlijk in een zeer korter tijd de woning kunnen bouwen.

Het gezin Todic bestaat uit een vader, moeder en 3 kinderen. Dit jaar hebben we voor het eerst een binnentrap gemaakt. Voorheen zat deze trap aan de buitenzijde van de woning waardoor de zolder niet optimaal gebruikt kon worden om te wonen. Doordat de zolder nu gewoon bij de woning hoort zijn hier nu 2 a 3 slaapkamers te maken en ontstaat eigenlijk een zeer compacte ééngezinswoning.

Inmiddels zijn alle vrijwilligers goed op elkaar ingewerkt. Elk jaar gaan er ca 3-4 nieuwe vrijwilligers mee maar zij pakken vrij snel op. Doordat het inmiddels een ‘gestroomlijnd’ samenwerkend team is geworden, hadden we aan het eind van de week zelfs nog wat tijd over. Deze tijd is o.a. besteed aan een middagje Doboj en het bezichtigen van het project van het vorige jaar, de dubbele woning van de broers Petrovic. 28 mei is het casco van de woning voor de familie Todic opgeleverd.