Het gezin van Dean bestaat uit 4 weeskinderen waarvan Dean de oudste is (22 jaar in 2012). Hij heeft nog een jongere zus en twee kleine broertjes. Dean werkt, studeert en is zeer gedreven om zijn zusje en broertjes een goede toekomst te geven. Daarom wilden we hen graag helpen.

Twee projecten tegelijkertijd
“Dean heeft het afgelopen jaar ook niet stilgezeten! De positie is bepaald waar het huis voor hem en zijn broertjes en zusje mag komen en de fundering is ongeveer een maand geleden gelegd. Als wij starten heeft deze precies genoeg droogtijd gehad, en kunnen we meteen aan de slag. Daarnaast gaan we, als we genoeg tijd en geld hebben, ook nog bij wat andere families wat kleinere klussen uitvoeren, zoals renovatie van een dak, plaatsen van een soort klompenhok, etc. De maistors (Bosnische vakmannen) waren al druk bezig met de voorbereidingen. Wij hebben de groep opgesplitst. Arie, Rochelle, Sjaak, Frieda, Mijntje en Carla bleven op dit project en de rest ging naar de familie Aleksic om het dak van het huis te vervangen.

Toen we daar aan kwamen was het oude dak er al af, dus dat was mooi, konden we gelijk beginnen. Latjes verven, balken zagen, plastic voor de ramen waar geen ramen in zaten zodat de komende onweersbuien niet naar binnen konden regenen. Overigens is het de hele dag al mooi warm, maar broeierig weer.

Iedereen helpt mee
Na wat overleg gingen Nardie, John en Jeroen met Marlies mee om bij het Kinderhuis iets aan de afwatering te doen, want nu loopt tijdens een regenbui het hele terras en de rest van het land vol met een laag modder. Meriam was vliegende kiep en ging dan weer eens latjes schilderen, dan weer materialen halen dan weer de voorraad water en limonade aanvullen en fruit brengen. De temperatuur liep inmiddels hoog op. Op beide projecten werd door de bewoners, de buren en familie driftig mee geholpen, wat leuke gesprekken, miscommunicatie en een hoop plezier ten gevolg had.

Bij het project van Dean waren ze vanmiddag rond een uur of 3 al zo ver dat de metselaars nog maar net over de gemetselde stenen heen konden kijken. Bij het dakproject gingen vanmiddag de eerste gezaagde en geschilderde palen het dak op en de afwateringsmannen zijn al de hele middag druk met inventariseren wat de mogelijkheden zijn om de drainage te verbeteren. Kortom, de start is goed verlopen en we kunnen als iedereen straks thuis komt, moe maar voldaan terug kijken op de eerste werkdag.

In een week tijd hebben we een benedenverdieping gebouwd en dankzij onze steun kon later de rest van het huis afgebouwd worden. Zodra in Bosnië een dak op een huis zit kan men een hypotheek aanvragen en daardoor kon Dean uiteindelijk zelf zorgen dat er ramen en kozijnen in het huis werden geplaatst. Zo konden de vier kinderen uiteindelijk warm en droog wonen.”

* Tekst komt uit het jaarverslag en het Makesense.waarbenje.nu reisverslag