2009 – Samen bouwen

Voor ons project in 2009, het bouwen van de benedenverdieping van een huis voor een familie van 10 personen, waren we natuurlijk weer afhankelijk van vrijwilligers. Immers zonder vrijwilligers geen actie! Ook dit jaar viel het niet mee om voldoende vrijwilligers te vinden maar het is ons toch gelukt om een mooi en gemotiveerd team samen te stellen, zodat we op 15 mei 2009 met 14 vrijwilligers naar Bosnië vertrokken.

Van te voren kon men aangeven welke rol men tijdens het verblijf kon en wilde vervullen, zodat er zowel klussers als koks in het vrijwilligersteam zaten. Voor de reis hebben we twee informatiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten hebben wij duidelijk gemaakt wat er van een ieder verwacht werd en wat er van Make Sense! verwacht kon worden. Met 4 auto’s reden we, met een overnachting in Oostenrijk, in 2 dagen naar Doboj (Bosnië). Daar verbleven wij in een door ons gehuurd woonhuis.

Meewerken
Aangezien het bouwen van een huis in Bosnië op een andere manier gaat dan in Nederland en wij met weinig mensen waren om dit in 5 dagen te realiseren, hadden we 5 lokale beroepskrachten ingehuurd. Er is veel werkloosheid in Bosnië, dus op deze manier konden wij voor hen ook iets betekenen. In eerste instantie vonden zij het maar vreemd dat wij, vooral de vrouwen, mee wilden werken.

Goede sfeer
Maar na enige tijd verliep de samenwerking, ondanks de taalbarrière, goed en werd er onder zeer warme omstandigheden (het was ieder dag 35 graden) keihard gewerkt Door de koks werd er voor ons en de Bosniërs ieder dag een heerlijke lunch gemaakt waar we gezamenlijk van genoten en wat de sfeer nog meer ten goede kwam. Toen, aan het eind van de dag voor vertrek, de verdiepingsvloer kon worden gestort, was dit een fantastisch resultaat. Een resultaat dat we met ons allen hadden gerealiseerd.

Aanpassingen bij gezinnen
Toen de Opa van de familie voor wie het huis was ons bedankte met een maaltijd van een door hem geslacht varken, was het groot feest. Het was gelukt! Nu kon de werkgroep Leusden in juli verder met het bouwen van de bovenverdieping en het dak. Naast het bouwen van het huis is een aantal vrijwilligers ook nog bezig geweest met wat kleine, maar zeer belangrijke, aanpassingen bij enkele gezinnen. Ook zijn er wat meubels en  oedselpakketten voor hen gekocht. Bij een begeleidwonen-project hebben we verf gebracht, zodat zij zelf hun huis konden opknappen.