2008 – Meer projecten

In september 2008 hebben we opnieuw in Bosnië hulp geboden aan de mensen van Doboj. Dit maal aan mensen met de ziekte spierdystrofie. Deze mensen werken in een drukkerij in Doboj, een initiatief van de lokale stichting DMP. Deze stichting helpt deze patiënten aan werk waardoor zij een menswaardiger bestaan kunnen opbouwen. De drukkerij draait op steun van de gemeente, maar wil graag rendabel zijn. De winst komt dan ten goede van de stichting, zodat deze nog meer spierdystrofiepatiënten aan werk kan helpen. Vrijwilligers van Make Sense! hebben daarom ter plaatse advies gegeven aan de medewerkers over financiën, marketingcommunicatie en vormgeving. Tijdens ons bezoek hebben wij ook geholpen met de reparatie van deze drukkerij. Het buizenstelsel, voor de afvoer van regenwater, op het dak hebben wij vervangen om lekkages te stoppen. Ook hebben we grafische machines vervangen of onderdelen geleverd.

In september hebben al onze vrijwilligers mogen ervaren dat je met concrete, persoonsgerichte hulp echt het verschil kunt maken. Voor enkele medewerkers van de drukkerij, die door spierdystrofie beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, hebben we enkele praktische aanpassingen in hun huis gemaakt. Voor Petra is een trapleuning, egale trap en zelfs een balkonhek gemaakt. Ook het ‘tochtgat’ in haar huis naar de bovenste etage is dicht. Medewerkster Smolenka heeft twee trapleuningen in haar flatgebouw zodat ze beter en veilig naar boven kan lopen.

Huis Bozidar
Bozidar, de jongen die Make Sense! financieel heeft geadopteerd, is inmiddels vier jaar. Hij woonde tot 2008 samen met zijn bejaarde ouders in allerlei zelf gebouwde hutjes. In januari 2008 hebben wij voorgesteld iets voor hen te gaan doen omdat ze al jaren in die erbarmelijke omstandigheden leven. Via veel mailcontact met Suvad Kulovac, onze contactpersoon bij de gemeente Doboj, hebben we een aannemer geregeld voor de bouw van een stenen kamer aan hun éénkamerhuisje. De aannemer heeft vlak voor wij in september arriveerden de voorbereidende werkzaamheden voor ons verricht. Dat was nodig, omdat we anders in een week niet alles konden realiseren wat we wilden.

De verrassing was groot toen we aan kwamen rijden en daadwerkelijk een extra ruimte aan het huisje zagen. Het casco stond er! Tijdens ons verblijf van vier dagen zijn wij het samen met de aannemer verder gaan afmaken tot een volwaardige huiskamer. De moeder van Bozidar was bij onze aankomst superblij met de extra woonruimte. Toen wij vertrokken hadden Bozidar en zijn familie bovendien een door onze vrijwilligers gebouwde schitterende hoog- en laag slaper inclusief nieuwe matrassen, nieuw zeil op de vloer, mooi stucwerk etc. Ook is er een begin gemaakt met de badkamer die na ons vertrek in september door een Bosnische aannemer in opdracht van ons is afgemaakt. De familie heeft volgens ons het enige huis in Bosnië met plintjes op de vloer…

Ziekenhuis
Na onze verbouwing in 2007 van de afdeling neuropsychiatrie van streekziekenhuis Sveti Apostol Luka, hebben de ziekenhuismedewerkers ons gevraagd in 2008 ook de kelderverdieping van deze afdeling aan een grondige verbouwing te onderwerpen. Dit was hun diepste wens, voor hun patiënten en hen zelf. De ziekenhuisdirectie bleek echter andere plannen te hebben. In 2008 zijn wij dan ook niet aan de slag gegaan in het ziekenhuis, wel hebben wij een bezoek gebracht. Tot onze verrassing bleek dat de medewerkers de door ons opgeknapte afdeling goed te onderhouden en zag alles er nog goed uit.

Kindertehuis Prjijatelska Kuca
Ook dit jaar hebben wij de kinderen van het kindertehuis van Marlies van Hoffen en Dickie de Rijk weer verrast met een bezoek. Natuurlijk werden ze weer blij gemaakt met enkele fraaie presentjes. Tijdens ons bezoek is Marlies bij onze projecten onze steun en toeverlaat. Zij weet de weg, kent de cultuur en spreekt de taal. Marlies, dank je wel voor je geweldige inzet!