Het is zondag 12 mei 2019 en vandaag zijn we om 7.15 uur gestart in verband met de verwachte regen. Sanja en Zoran zaten al klaar toen we aankwamen. Ze hebben speciaal voor ons een afdakje gemaakt waar we tijdens de pauzes kunnen zitten. Er staan lange houten banken en tafels. Even verderop bij de beek is een toilet gemaakt.

Doorspoelen gaat niet
Hoe zo’n toilet er uit ziet? Een houten hokje met dak en afsluitbare deur. Op de vloer een plank met een gat er in. Dat gat komt uit in een uitgegraven geul dat afloopt richting beek. Een soort Frans toilet met Finse uitstraling aan een Bosnische beek. Je hangt er boven op je hurken en probeert goed te mikken. Doorspoelen gaat niet. Aan een spijker hangt een rol toiletpapier. Verdere details zullen we je besparen.

Dapper
Goed, terug naar de bouw. Bij aankomst van de mannen sprongen Sanja en Zoran op om ons te verwelkomen. Ze hebben de afgelopen 15 dagen in spanning gezeten. Konden niet geloven dat we echt zouden komen. Toen alle materialen werden afgeleverd begon het wat te dagen. Nu helpen ze de hele dag dapper mee. Zoran, die last heeft van een hartritmestoornis en soms pijn heeft door chronische nierstenen staat de hele dag bij de cementmolen. Hij schept zand, rijdt de kruiwagen heen en weer en blijft maar lachen. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin. Op de vraag of hij niet een beetje rustig aan moet doen, laat hij weten dat het goed gaat. Sanja werkt ook als een paard. Ondertussen corrigeert ze haar twee kinderen, besteedt aandacht aan haar schoonouders die even op de bouw komen kijken. Die storten over een paar dagen in, denken wij. Ondertussen zijn we blij met hun hulp. Dragan is heel tevreden. “Heel goed dat ze meehelpen. Het is straks hun huis en ze kunnen er nu alvast aan wennen dat ze er aan moeten blijven werken. Een eigen huis vraagt het hele jaar door aandacht.” zegt hij nuchter.

Het is een drukte van belang op de betonnen fundering
Er lopen 13 mannen rond. Op de eerste dag is het altijd even wennen. Natuurlijk is het een goed op elkaar ingespeeld team. Maar bij aanvang moet er eerst goed ingemeten worden. Waar komen deuren, waar een raam. Oh, er moet ook nog even wat extra ondersteuning gemaakt worden onder de betonnen plaat. Hennie staat aan zijn zaagtafel en neemt de balken de maat. Erik en Ronnie zijn bezig met het stellen van de profielen. IJzebrand boort gaten in het beton en helpt zijn broer Tiemo met het metselen van de 1e laag stenen. André en John werken in duo aan de andere buitenmuur. Ook Teun en Hans metselen er lustig op los. Cor schept serieuze bakken met metselspecie en zijn zoon Niels staat zijn spierballen te trainen met het dragen van stenen. Jeroen hanteert de slijptol voor de fijnere afwerking van bepaalde stenen, Kees monitort het geheel op afstand en zet zich in waar nodig > filmpje!. Regelmatig checkt hij bij Sanja en Zoran hoe ze de indeling van het huis willen. Sommige details qua indeling waren nog niet duidelijk en worden ter plekke definitief gemaakt. Het is belangrijk dat we een huis bouwen die naar hun zin is.